Barva na kov

Podívejte se na základní informace, které potřebujete vědět pro správný výběr barvy na kov.

Antonín Holan
Antonín Holan

Pokud potřebujete natřít kovový prvek ve vašem domě či na zahradě, jako první by Vás mělo zajímat o jaký kov se jedná. Kovy se totiž dělí na železité a neželezité. Pokud se jedná o železitý kov, máte to vcelku jednoduché, protože železo nepotřebuje žádnou speciální základovou barvu. V případě neželezitého kovu je to poněkud složitější. Na to se podíváme jako první.

Základní barvy

Barvy na neželezité kovy

Mezi neželezité kovy se řadí hliník, ocel, pozink, nerez a další kovy obsahující jiné prvky než železo (Fe). Na povrchu takovýchto materiálů se vytváří tenká vrstva solí, která způsobuje zhoršenou přilnavost barvy. Pokud tedy chcete, aby Vám barva držela, je důležité se této vrstvy zbavit jemným otryskáním nebo speciální reaktivní základovou barvou. Po otryskáníje potřeba aplikovat barvu do 40 minut, aby povrch nezačal znovu oxidovat (uzavírat)

Barvy na železité kovy

Mezi železité kovy patří plech, železo, a další slitiny obsahující železo (Fe). Na těchto materiálech barva poměrně hezky drží, nemusí tedy aplikovat žádný speciální základ. Důležité na druhou stranu je nepodcenit ošetření proti korozi. Pokud se potýkáte s rezavým železem nemusíte propadat neštěstí, máme i produkty přímo na rezavý kov.

Vrchní barvy

Po řádném zaschnutí je možné je přetírat klasickou vrchní barvou. Vybrat si můžete z různých vlastností, dle vašeho přání. Pro ty, co chtějí ušetřit čas, máme i barvy 2v1 a 3v1, které jsou základním a zároveň vrchním nátěrem. Můžete tak natírat jen jedním produktem.

Bezbarvé laky na kov

Pokud sháníte pouze bezbarvé laky, máme pro vás připraven speciální článek: „Bezbarvé laky na (ne)železité kovy“

Co nejčastěji hledáte

Jak správně aplikovat barvu

Pokud potřebujete poradit, jak správně postupovat při natírání, připravili jsme pro vás článek: "Jak natřít kov, aby se neloupal a odolal korozi."