Bezbarvé laky na (ne) železité kovy

Jaký je vhodný bezbarvý nátěr na neželezitý kov jako mosaz, měď, hliník nebo nerez? V tomto článku naleznete důležité rady a tipy pro perfektní výsledek.

Antonín Holan
Antonín Holan

Občas se nás ptáte na bezbarvý nátěr kovů, zejména těch neželezitých jako mosaz, měď broušený hliník nebo nerez. Tak se na to pojďme podívat.

Nátěr se hodí kvůli ochraně před oxidací, aby kov zůstal dlouho zachovalý (a třeba i s trochou lesku navíc). Je vhodný pro mosazné a měděné sošky, kliky, lišty, zábradlí, nábytek nebo i autodoplňky z broušeného hliníku a podobně.
Bezbarvý lak je vhodný i pro železo a ocel, když chceme zachovat jejich vzhled a chránit je před korozí. Nebo dokonce můžeme chtít zachovat korozi ve stávajícím stádiu, takzvaný „rat style“, který je velmi oblíbený nejen mezi „tuningáři“, ale i architekty a designery.

Podle typu natíraného povrchu si vyberte z následujících nátěrů:

Dekorace a střední zatížení – Laksil v plechovce

Na materiál: měď, mosaz, hliník, zinek, nerez i železo (ale i dřevo, beton, cihly pískovce a podobné)

Vhodné pro: lehký průmysl, dekorativní až středně zátěžové povrchy (např. zábradlí)

Typ nátěru: bezbarvý silikon-akrylátový lak, v matné, polomatné a lesklé variantě

Natřete s ním: 5–7 m2 z 0,7 kg (jedna plechovka)

Laksil krásně přilne k povrchu (který ale musíte nejprve dokonale odmastit). Při běžné zátěži je velmi odolný, mechanicky i chemicky. Povrch chrání i proti UV záření a je vodotěsný, hodí se tedy i k nátěru bazénu. Navíc splňuje atestaci i pro přímý styk s potravinami.

S Laksilem se běžně setkáte v metru na madlech či částech karoserie souprav, u nás i v zahraničí.

Vysoké zatížení, průmysl, „rat style“ – blokátor rzi

Na materiál: na všechny druhy železitých a neželezitých kovů vyjma olova

Vhodné pro: základní i finální ochranný nátěr, „rat style“

Typ nátěru: polyuretanový nátěr s vysokou odolností pro zamezení rzi

Natřete s ním: 15–20 m2 z 1 litru

Jde o nátěr zamezující šíření rzi, nicméně má i velmi dobré ochranné vlastnosti. Populární je především při tvorbě „rat style“, kdy zakonzervujete stávající rez, která se zachová, ale dále nešíří.

POZOR: Nátěr lze přetírat jen 2–3h po jeho nanesení, později už na sebe nenaváže další vrstvy. Což je ale jeho velká výhoda v místech s častými nálety vandalů nebo jiných zdrojů zašpinění – velmi dobře se čistí.

Nátěr rychleji zraje a schne i ve vlhkém prostředí, takže mu vlhkost při nanášení nevadí. Proto s ním můžete natírat i plechové a ocelové nádrže, kolektory a jiné konstrukce. Hodí se i pro méně soudržné minerální povrchy jako impregnace a zároveň jako hydrofobní nátěr.

Průmysl a profesionální použití – PercoTop 811 do pistole

Na materiál: ocel, broušený hliník, měď a mosaz

Vhodné pro: velmi vysokou mechanickou i chemickou odolnost a vysoký nátěr

Typ nátěru: dvousložkový lak pro nanášení pistolí, s hlubokým leskem

Na naší prodejně vám rádi nabídneme lak PercoTop 811 s příslušným tužidlem a ředidlem. Bude se vám hodit tam, kde je vysoký důraz na odolnost a výšku nátěru, nebo na vaše výjimečné projekty, jako je například tento:

Tak si u nás vyberte správný nátěr a nežádoucí rez vás už nezaskočí.