Jak natřít kov, aby se neloupal a odolal korozi?

Klíčem k úspěchu je správné ošetření podkladu a aplikace vhodné základní barvy. Pojďme se podívat, jak na to.

Antonín Holan
Antonín Holan

Obsah:

1. Jak lakovat kov? Jak natřít zábradlí nebo železo?
2. Jak natřít hliník, pozink, nerez, měď a jiné komplikované povrchy?
3. Jak odstranit starý nátěr?
4. Jakou použít základní barvu na kov?
5. Kolik vrstev základní barvy?
6. Jakou vybrat barvu na rez?
7. Čím odmastit kov před nátěrem?
8. Užitečné rady

1. Jak lakovat kov? Jak natřít zábradlí nebo železo?

Důležité je povrch důkladně umýt, zdrsnit a odmastit. Pokud se původní barva loupe, nejprve ji odstraníme, obrousíme a zatmelíme případné nerovnosti – buď dvousložkovým (tuženým) tmelem nebo polyuretanovým tmelem na spáry (Radex PUR 701). A pak znovu přebrousíme (nikoliv v případě PUR tmelu). K odstranění rzi a zdrsnění povrchu doporučujeme použít drátěný kartáč nebo brusivo o hrubosti P 240-600. Povrch očistíme od brusného prachu a odmastíme.

V případě tmelení polyesterovým tmelem je nutné následně použít základní barvu nebo plnič. Bez této separační vrstvy by se nám ve vrchním nátěru objevily kontury po tmelení.

Zbytky rzi vždy důkladně odstraníme (ručně nebo chemicky – odstraňovačem nátěrů). Povrch poté očistíme horkou vodou se saponátem a otřeme dosucha. Po vyschnutí odmastíme vhodným odmašťovačem (líh, benzínový čistič, lakýrnický odmašťovač).

Barvu na očištěný kov aplikujte co nejdříve, aby nezačal znovu korodovat.

Aplikujeme antikorozní základ a vrchní barvu, případně barvu 2v1 (tedy barvu, u které nemusíme použít základovou barvu. Ne vždy jde ale o kvalitní řešení).

Lakování pistolí

Použijte příslušné ředidlo (popř. vodu u barvy na vodní bázi), abyste barvu naředili a bylo možné ji stříkat lakovací pistolí. Po skončení práce nářadí vyčistěte.

My čistíme nářadí od rozpouštědlových barev ředidlem C6000, máme s ním skvělé zkušenosti.

Lakování sprejem

Pokud nemáte lakovací pistoli a kompresor, můžete použít barvy ve spreji. Aplikace je jednoduchá, vytvoříte jednolitý hladký povrch a dostanete se s nimi i do těžko dostupných míst

Natírání štětcem nebo válečkem

Použijte ředidlo předepsané výrobcem, barva pro aplikaci válcem či štětcem se vždy nemusí ředit. Při lakování touto metodou se snažte nátěr „křižovat“ -> štětcem i válcem děláte křížové pohyby v různých směrech. Barva se díky tomu lépe slévá a vizuálně „rozbijete“ tahy nářadí.

2. Jak natřít hliník, pozink, nerez, měď a jiné komplikované povrchy?

U těchto náročnějších druhů kovů je třeba použít kvalitní základové nebo rovnou vrchní nátěry. Kdyby se použil obyčejný materiál, tak nepřilne k podkladu a může se začít loupat hned při první zátěži. Nebo jen na slunci.

Pozink musí být vyzrálý. Materiál vytažený přímo ze zinkovny dlouho zraje a ani sebelepší základ by nemusel správně fungovat.

Hliník je zase lepší natírat co nejdříve po přebroušení. Kvůli jeho rychlé oxidaci, při které se na povrhu tvoří tenký film.

Doporučujeme tyto výrobky:

3. Jak odstranit starý nátěr?

Mechanicky

Kovovou špachtlí, brusným špalíkem, smirkovým papírem o hrubosti P80–100, pískováním nebo kovovým kartáčem.

Chemicky

Existují odstraňovače nátěrů. Stačí odstraňovač natřít na povrch štětcem a nechat působit, dokud nebudou viditelné „varhánky“ – stará barva se odděluje od povrchu (pozor, nikdy nechte odstraňovač přeschnout a vyhněte se práci na slunci!). Starý nátěr nabobtná a vy ho pak odstraňte pomocí špachtle. Proces opakujte, dokud nebude nátěr zcela pryč. Po každém cyklu odstranění nátěru špachtlí očistěte povrch nitroředidlem C6000 nebo benzínovým čističem.

!!! Pozor na to, když na kovu zůstane stará barva, která je méně agresivní než nově nanášená. Mohlo by se stát, že vám nová barva bude fungovat jako drahý odstraňovač nátěrů.

4. Jakou použít základní barvu na kov?

Základní/základová barva funguje jako přechodový můstek a zajišťuje přilnavost k podkladu. Každá by také měla být alespoň trochu antikorozní. Je nutné ji uzavřít vrchní barvou, jelikož je porézní a mohla by vsakovat vodu a mastnotu. To by se pak musela důkladně odmastit anebo odstranit a nanést znovu.

Když si chcete ušetřit čas a nejsou pro vás podstatné mikrony tloušťky nátěru, můžete použít barvy 2v1/3v1. Zde se naopak musíte „základovce“ vyhnout. Bohužel VĚTŠINA barev s tímto označení je agresivnější než vrchní univerzály, a mohou tak mít efekt jako už výše zmíněný odstraňovač nátěrů. Navíc nebudou funkční z hlediska antikorozity, pružnosti, soudržnosti atp.

V první řadě musíte určit, jakou vrchní barvu použijete. Držte se pravidla: „syntetika na syntetiku a voda na vodu“.

Tabulka základních nátěrů na kov

Název výrobku Ředitelnost vodou Syntetická Na železitý kov Na neželezitý kov * Na rez 2v1, 3v1
Dulux SB Trim Primer NE ANO ANO ANO ANO NE
Dulux WB Trim primer ANO NE ANO NE NE NE
COLORLAK S2000 NE ANO ANO NE NE NE
COLORLAK S2003 NE ANO ANO ANO NE NE
Aquarex V2115 ANO NE ANO ANO ANO ANO
Alkyton Penetrátor NE ANO ANO NE ANO NE
Galvinol NE ANO ANO ANO NE NE
Alkyton Primer+ NE ANO ANO NE ANO NE
Alkyton NE ANO ANO NE ANO ANO
Forticoat NE ANO ANO NE ANO ANO
Komaprim 3v1 Profi NE ANO ANO NE ANO ANO
Zinorex S2211 NE ANO ANO ANO ANO ANO
Hostagrund 2v1 NE ANO ANO NE ANO ANO
Eternal mat akrylátový ANO NE ANO ANO NE ANO

* lehké kovy jako pozink, hliník, měď atp.

5. Kolik vrstev základní barvy?

Jedna až dvě vrstvy by měly stačit. Hlavní je, aby byla splněna tloušťka základovky a aby byla souvisle nanesena na celý povrch.

6. Jakou vybrat barvu na rez?

My doporučujeme:

Forticoat

Rychloschnoucí barva, suchá na dotek za cca 30 minut. Ideální pro tvrdý průmyslový materiál.

Alkyton

Silně antikorozní barva, která se dobře slévá s dlouhou dobou schnutí. Je velmi pružná. Lze nanášet přímo na povrchovou rez.

 

7. Čím před nátěrem odmastit kov?

Jako univerzální odmašťovač můžete použít odmašťovač pro lakýrnické práce (náš UNidegreaser) nebo benzínový čistič nebo líh. Pro kovy, které nejsou opatřeny nátěrem, můžete vybrat aceton nebo nitroředidlo C6000. Také poslouží čistící saponáty, ve kterých nejsou balzámy. Pokud si ale nejste jistí, nepoužívejte je.

NIKDY NEODMAŠŤUJETE ŘEDIDLY S OZNAČENÍM „S“, naopak podklad ZAMASTÍ!

8. Užitečné rady

  1. Při natírání kovových předmětů v bytě doporučujeme použít barvy ředitelné vodou, tolik nezapáchají. Při používání syntetických barev co nejvíc větrejte.

  2. Pokud používáte více plechovek, slijte je do jedné nádoby a dobře promíchejte, aby se všude zajistil stejný odstín. Při delší práci nádobu občas zamíchejte.

  3. Zbylé ředidlo po vymývání pomůcek nevylévejte. Počkejte než se nečistoty usadí na dně a zbylou vrchní čistou část ředidla můžete slít pro další práci..