Jak odstranit samolepku z auta

Při odstraňování samolepky se může člověk pořádně zapotit. Pojďme se podívat, jak sundat samolepku z auta, abychom se co nejméně nadřeli.

Tomáš Baitler
Tomáš Baitler

Odstraňování nálepky není nic složitého. Důležité je pouze zvolit kvalitní produkty, které vám se sundáním polepu a následným odstraněním zbytků lepidla pomohou. Ať už sundáváte polepy z auta, skla, desky nebo čehokoliv jiného postup je stejný.

Odstranění staré nálepky 

1. Kvalitní samolepka 

Pokud je fólie na autě kvalitní a pouze krátkou dobu, máte vyhráno. Stačí povrch nahřát horkovzdušnou pistolí, nebo nechat stát na sluníčku a nálepku strhnout. K narušení rohu, za který pak fólii strhnete, můžete použít plastovou stěrku.

 

2. Nekvalitní nebo stará samolepka

Nekvalitní nálepku poznáte tak, že se při sloupávání trhá a zanechává velké množství lepidla. Bohužel v tomto případě budete muset být trpělivý a kousek po kousku samolepku odstranit. Povrch fólie nejdříve nahřejte horkovzdušnou pistolí nebo nechte ohřát na slunci, stejně jako v případě kvalitní samolepky. Poté pomocí škrabky s žiletkou samolepku postupně odstraňujte. Buďte při tom velmi opatrní, abyste si nepoškrábali lak auta.

Odstranění zbytků lepidla

Po samotném odstranění nálepky máte to nejhoší zasebou. Teď je potřeba odstranit zbytky lepidla i v případě, že na povrch budete lepit novou fólii. Pokud byste lepidlo neodstranili, nově nalepená fólie by obkreslila zbytky lepidla a byly by na ni patrné mapy.

Na odstranění je ideální použít speciální odstraňovač lepidla. Po aplikaci dostatečné vrstvy, nechte přípravek pár minut působit. Uvidíte, jak lepidlo začne nabobtnávat. Poté ho jemně odstraňte plastovou stěrkou. Pro perfektní dočištění znovu aplikujte odstraňovač lepidla a setřete papírovou utěrkou. Povrch by teď měl být čistý, bez zbytků lepidla.

Čím odstranit zbytky lepidla?

Abyste se nemuseli složitě rozhodovat, který přípravek zvolit, otestovali jsme pro vás 3 produkty, vhodné na odstranění samolepky.

Tabulka testu vybraných odstraňovačů samolepek

Výrobky/Vlastnosti Motip odstraňovač nálepek HG odstraňovač nálepek Nitroředidlo C6000
Účinnost 100% 80% 60%
Aplikace rozprašovačem ANO NE NE
Vůně ANO NE NE, ZÁPACH
Cena Vysoká Střední Nízká

Motip odstraňovač nálepek

Tento produkt pro nás jasně vítězí. Na fotkách vidíte, jak krásně funguje. Díky spreji s rozprašovačem lze jednoduše nanést dostatečně velká vrstva přípravku. Jedinou jeho nevýhodou je poměrně vysoká cena, nicméně ji dostatečně kompenzuje jeho kvalita. Jako bonus přípravek voní po citrónech.

HG odstraňovač nálepek

Pro ty kteří chtějí levnější, ale přesto funkční variantu, je ideální volbou produkt značky HG. Bohužel se prodává pouze v dóze s víčkem. Musíte tedy přípravek aplikovat pomocí hadříku, který neumožní nanesení dostatečné vrstvy na povrch a tak snižuje jeho účinnost. Tuto nevýhodu jde obejít pořízením rozprašovače, do kterého přípravek přelijete.

Nitroředidlo C6000

Nitroředidlo nedoporučujeme! I když s ním samolepku nakonec odstraníte, sáhněte po takové varintě jen v krajní nouzi, kdy nic jiného nezbývá. Kromě silného zápachu a riziku poleptání kůže, se nitroředidlo velice rychle odpařuje a tak je velmi složité ho na povrch aplikovat v dostačující vrstvě. Oproti přípravkům přímo na samolepku, které zbytky lepidla zcukávají do cucků, nitroředidlo lepidlo rozpouští. Když ho potom chcete setřít, začne se vám rozmazávat všude po povrchu. Pokud se pro něj i tak rozhodnete, doporučujeme ho, stejně jako HG, přelít do rozprašovače a aplikovat stříkáním.

!POZOR! Pokud podklad není z dvousložkové kvalitní barvy, mohli byste si nitroředidlem odstranit i původní nátěr.

Vyleštění povrchu

Pokud samolepku sundáváte ze skla, tabule apod. tento krok můžete vynechat. V případě odstraňování samolepky z auta nezapomeňte na krok leštění, kterým sjednotíte barvu, která byla pod samolepkou se zbylým lakem na autě a vyleštíte případné škrábance vzniklé mechanickým odstraňováním.
Ideální v tomto případě bude vzít jednokrokovou leštící pastu a postupovat dle návodu v tomto článku.