Lešticí pasta: co potřebujete vědět

 Poradíme Vám jak si vybrat leštící pastu a jak ji aplikovat tak, aby lak Vašeho vozu měl ten nejvyšší lesk.

Karel Čech
Karel Čech

Lešticí pasta není jen o dokonalém lesku. Pomůže vám zbavit se nerovností, chránit lak a redukovat množství odraženého světla. Proto nejde jen o záležitost vzhledu, ale i o rozumnou péči o auto.

Pastu je ale potřeba dobře vybrat, trh je plný různých variant. A pak ji musíte správně aplikovat. V článku vám předáme naše dlouholeté zkušenosti, ať můžete perfektního výsledku dosáhnout i bez servisu. 

Jak vybrat lešticí pastu

Leštění je proces vytváření hladkého a lesklého povrchu třením nebo chemickou úpravou. Výsledkem je čistý povrch s výrazným leskem. U některých materiálů (jako jsou kovy, skla, apod.) je leštění také schopno snížit difúzní odraz na minimální hodnoty. Při pozorování povrchu pod mikroskopem připomíná povrch vysoké hory. Leštěním se tyto "hory" zmenší na minimum a vytvoří hladký povrch.

Existují dva přístupy. Buď chcete rychlé, základní řešení. Nebo do toho půjdete pořádně.

Rychlá aplikace

Když chcete jen aplikovat pastu a mít hned hotovo, jsou pro vás ideální jednokrokové lešticí pasty. Dosažený lesk a ochranné vlastnosti nebudou takové, jako při pokročilejším ošetření, ale zase to máte skoro bez práce a není toho potřeba moc kupovat.

Doporučujeme například leštící pasty:

Důkladné ošetření

Leštění je vlastně o vybroušení povrchu. Pro dokonalý výsledek je proto potřeba aplikovat několik past, od hrubších po jemnější.

Hrubá pasta

V první řadě je třeba odstranit velké nerovnosti, škrábance a stopy po broušení.

Jemná pasta

Teď je na řadě jemné leštění, pro dokonalé zarovnání.

Dokončovací pasta

Odstraní stopy po broušení a dodá vysoký lesk.

Pasty s ochranným filmem

Vytvoří na povrchu ochranný film a dodají laku finální nejvyšší lesk.

Jak aplikovat lešticí pastu

Většinu past jde použít ručně i mechanicky. Ruční aplikace je fyzicky náročnější a zdlouhavější, k mechanické ale potřebujete leštičku a taky si musíte dávat pozor, aby nedošlo ke zničení podkladu kvůli přehřátí.

Jednokroková pasta, ruční leštění

Budete potřebovat: 

  • Lešticí pasta + pasta s voskem nebo vrchní politura (Pasta s voskem je základní řešení. Vrchní politura vytvoří pokročilejší a trvalejší ochranný film, je ideální ji aplikovat leštičkou, ale poradíte si i s útěrkou.)
  • Lešticí utěrka z mikrovlákna 3x
  • Voskovací utěrka při použití pasty s voskem nebo lešticí utěrka z mikrovlákna dokončovací při použití vrchní politury

Možná vás to bude svádět použít obyčejné domácí utěrky, ale věřte, že pro skvělý výsledek to není dobrý nápad –⁠ mohou pouštět chlupy a vaši práci ničit. Speciální utěrky určené přímo na leštění vaši práci podpoří a zjednoduší.

  1. Leštěný povrch zbavte nečistot a lešticí utěrkou utřete do sucha.
  2. Na čistou utěrku naneste jednokrokovou lešticí pastu o velikosti lískového ořechu a krouživým pohybem rovnoměrně nanesete na povrch. Za středního tlaku a rychlosti leštěte tak dlouho, dokud nebude výsledek dokonalý.
  3. Další čistou utěrkou odstraňte zbytky pasty.
  4. Naneste voskovací pastu na voskovací utěrku a leštěte do perfektního vzhledu. Pokud volíte vrchní polituru, postupujte stejně, jen s lešticí utěrkou.

Jednokroková pasta, strojní leštění

Budete potřebovat: 

  • Lešticí pasta + pasta s voskem nebo vrchní politura (Pasta s voskem je základní řešení. Vrchní politura vytvoří pokročilejší a trvalejší ochranný film.)
  • Lešticí utěrka z mikrovlákna 2x
  • Tvrdý molitan do leštičky
  • Voskovací utěrka při použití pasty s voskem nebo měkký molitan při použití vrchní politury

Možná vás to bude svádět použít obyčejné domácí utěrky, ale věřte, že pro skvělý výsledek to není dobrý nápad –⁠ mohou pouštět chlupy a vaši práci ničit. Speciální utěrky určené přímo na leštění vaši práci podpoří a zjednoduší.

  1. Leštěný povrch zbavte nečistot a lešticí utěrkou utřete do sucha.
  2. Na tvrdý molitan naneste jednokroková lešticí pastu o velikosti lískového ořechu a krouživým pohybem rovnoměrně leštěte, dokud neodstraníte škrábance. 
  3. POZOR! Stále se pohybujte z místa na místo, aby se lak příliš nezahřál a nezničil.
  4. Čistou utěrkou odstraňte zbytky pasty.
  5. Naneste voskovací pastu na voskovací utěrku a leštěte do perfektního vzhledu. Pokud volíte vrchní polituru, postupujte stejně, jen ji naneste na měkký molitan leštičky.

Hrubá i jemná pasta, ruční leštění

Přečtěte si návod pro jednokrokovou lešticí pastu. Jen ho lehce upravíme.

Místo kroku dvě budeme aplikovat dvě pasty. První aplikujte hrubou lešticí pastu a leštěte, dokud se nezbavíte výraznějších škrábanců. Po aplikaci povrch utřete čistou utěrkou. Pak přichází na řadu jemná pasta, leštěte dokud nezmizí i drobné škrábance. Opět očistěte. A můžete pokračovat podle původního návodu.

Hrubá i jemná pasta, strojní leštění

Postup je opět téměř stejný, jen si kromě dvou past připravte i měkký a tvrdý molitan do leštičky. První jde na řadu hrubá pasta na tvrdém molitanu, opatrně leštěte dokud nezmizí výrazné škrábance (držte se doporučení u jednokrokové pasty!). Pak očistěte od zbytků pasty. Nyní aplikujte jemnou pastu na měkkém molitanu, dokud nezmizí jemné škrábance. Očistěte a pokračujte podle původního návodu.

Pro odstranění výraznějších škrábanců můžete použít extrémně hrubou pastu BRAYT T11, ještě před hrubou pastou. Aplikace je stejná.

A teď víte o leštění i leštících pastách vše podstatné. Máte otázky? Rádi vám poradíme. Stavte se na naší prodejně v pražských Kbelích nebo nám napište.