Barva na dřevo

Jakou zvolit barvu na dřevo? To se dozvíte v tomto článku. Pomůžeme vám vybrat ten správný materiál podle vašich požadavků.

Bc. Miroslav Válek
Bc. Miroslav Válek

Dřevo je jeden z nejrozšířenějších materiálů, které se objevují u nás doma. Navíc díky tomu, že dřevo je porézní, měkké a silně reaguje na podnebné podmínky, vrchní nátěr je velmi namáhaný a brzy se opotřebuje. Každý se tedy někdy dostane do situace, kdy je potřeba dřevěný povrch znovu oživit. Právě pro tyto chvíle jsme pro vás připravili článek barvy na dřevo, který Vám poskytne potřebné základní informace.

Tabulka nátěrů na dřevo

Vlastnost Lazury Oleje a vosky Emaily Impregnace Spreje
Veknovní ANO ANO ANO ANO ANO
Interiérové ANO ANO ANO ANO ANO
Voděodolné ANO ANO ANO NE ANO
Impregnační ANO ANO NE ANO NE
Pro děti ANO NE ANO NE ANO
Ekologické ANO NE ANO NE ANO
Rychleschnoucí NE NE ANO NE ANO
Ochranné ANO ANO ANO ANO ANO
Modelářské NE NE ANO NE ANO
Tixotropní ANO NE ANO NE NE
Magnetické a tabulové NE NE ANO NE ANO
Na plot ANO NE ANO ANO NE
Akrylové NE NE ANO NE ANO
Vodou ředitelné ANO NE ANO ANO ANO
Syntetické ANO ANO ANO ANO ANO
Polyuretanové NE NE ANO NE NE
Alkydové NE NE ANO NE NE
Olejové ANO ANO NE NE ANO

Barvy vhodné pro venkovní použití

Ať už se rozhodnete natírat jakékoliv venkovní dřevěné povrchy, vždy vám doporučíme sáhnout po lazuře. Tato lazurovací barva sice schne déle, ale proniká až do hloubky dřeva. Tím dřevo chrání a zároveň konzervuje a významně prodlužuje jeho životnost. Vybrané produkty mají navíc i impregnační schopnosti. Všechny produkty určené pro venkovní použití odolávají povětrnostním podmínkám, UV záření a jsou voděodolné. Pokud ale chcete natřít dřevo, které má být trvale ponořeno ve vodě doporučujeme ho natřít bezbarvým lakem pod vodu.

Na plot, nábytek a drobné prvky

Pokud hledáte hlavně příznivou cenu a přimhouříte oko nad případnými kvalitativními nedostatky můžete zvolit lazuru Luxol nebo Lusonol od značky Colorlak.
V případě, že je pro Vás hlavní kvalita. Můžete vsadt na Profi olejovou lazuru Colorlak.

Na sruby, dřevěné stavby, podhledy a obklady

U takto velkých ploch je zásadní vybrat kvalitní materiál, aby vydržel co nejdéle. My rádi doporučujeme Profi olejovou lazuru Colorlak. Můžete zvolit i o něco málo cenově dostupnější  Xylaldecor Protect 2v1, ale kvalita bude také o trochu horší.

Na terasy a schody

Pochozí prvky vyžadují speciální péči. Pro takové situace máme speciální výrobek Terasoil. Všechno o ošetření dřevěné terasy se dozvíte v tomto článku: "Ošetření dřevěné terasy".

Barvy vhodné do interiéru.

V iteriéru dřevo není vystavováno takovým extrémním vlivům jako venku. Je tedy více méně jedno, co za výrobek si vyberete. Lazurovací barvy, přiznávají strukturu dřeva a vykreslují jeho leta. Emaily zase vytvoří jednolitou krycí vrstvu. Doporučíme řídit se vaším vkusem.

Na nábytek, hračky a dřevěné prvky

Do interiéru vám doporučíme vodou ředitelný email značky Colorlak Colornal Mat. Díky svému složení nezapáchá, je ekologický, zdravotně nezávadný a můžete jím natírat i třeba hračky pro děti. Je dostupný v široké paletě odstínů, velmi rychle schne, dobře kryje a drží.
Pokud chcete zachovat přirozený vzhled dřeva doporučíme Profi lazuru, vykresluje leta, napouští a konzervuje dřevo.

Na stropy, zdi a obklady

Při výběru emailu je jedno co si vyberete. Všechny dostupné barvy v našem eshopu naleznete zde.
Pokud chcete lazuru, doporučíme Profi olejovou lazuru, která nejvíce vykreslí leta a chrání dřevo.

Na podlahu a schody

Pro pochozí povrchy je potřeba zvolit vysoce odolné barvy, které odolají mechanickému namáhání. Přesně pro tyto potřeby pro Vás máme polyuretanový podlahový lak značky Xyladecor.
Pro pravidelnou údržbu podlahy doporučíme používat olej nebo vosk. Olej vám zachová dřevo co nejvíce přírodí a vosk vám na povrchu vytvoří ochranou vrstvu.

Barvy na dřevo ve spreji

Pro ty co rádi renovují bez starostí a nevadí jim si připlatit,  jsou dostupné i vybrané produkty na dřevo ve spreji. Výhodou je jejich snadná a čistá aplikace. Nevýhodou je pak méně kvalitní nástřik, který se rychleji opotřebuje.

Pro venkovní použití

Pro ošetření dřeva u nás najdete napouštěcí olej ve spreji. Z barevných sprejů si můžete vybrat jakoukoliv řadu třeba Art, který nabízí vysokou kryvost, přilnavost i k problematickým materiálům a rychlé schnutí.

Do interiéru

Do interiéru je ideálí vybrat jednu z ekologických řad Aqua nebo Next. Obě dvě řady jsou vodou ředitelné a perfektně přilnou i k problematickým povrchům. Řada Next má o něco vyšší kryvost.

Jak postupovat při nátěru dřeva

1. Odstranění původního nátěru

Nejdříve je důležité povrch důkladně zbavit zbytků původního nátěru. Na to vám skvěle pomůže odstraňovač nátěrů. Naneste na povrch dřeva poměrně silnou vrstvu odstraňovače a nechte působit, dokud neuvidíte, jak barva nabobtnala. Poté špachtlí odstraňte nabobtnalou barvu a proces opakujte, dokud nebude nátěr odstraněn. Na detaily vám postačí hrubý brusný papír P80.

2. Obroušení

Čistý a suchý povrch dřeva zdrsněte brusným papírem P80, který zvedne chlupy dřeva a umožní impregnaci proniknout až do hloubky.

3. Impregnace

Pokud natíráte dřevo určené k venkovnímu použití je vhodné ho nejdříve napustit fungicidím nebo biocidním přípravkem. Prodloužíte tak životnost dřeva a ochráníte ho proti plísním a dalším dřevokazným organismům.
Nanášejte impregnaci na povrch dřeva, dokud se bude stále vsakovat. Nevsáknutou impregnaci otřete papírovou utěrkou a nechte zaschnout.
Jako impregnační nebo základní vrstvu pod krycí barvy můžete použít i samotnou lazuru a po zaschnutí ji znovu lehce obruste papírem P150 po směru let a otřít utěrkou.
V případě aplikace krycí barvy je většin barev 2v1 tudíž jsou jak základním, tak vrchním nátěrem a tento krok můžete přeskočit.


4. Aplikace barvy

Na takto připravený povrch už je velmi jednoduché aplikovat vybraný produkt. V případě aplikace lazury použijte lazurovací štětec Nova lazur. Pokud budete aplikovat barvu krycí můžete využití i váleček, kterým dosáhnete jednolitého povrchu. Pro vodou ředitelné barvy zvolte váleček Flock a pro ostatní váleček Nylon.
Některé lazury mohou schnout i několik dní. Vždy se podívejte, co uvádí výrobce. Nevsáklou lazuru nenechte na dřevě přeschnout, vždy ji důkladně rozetřete štětcem, aby nehrozilo odlupování.
Krycí barvy nanášejte na povrch do jeho překrytí. Doba schnutí mezi vrstvami závisí na materiálu a doporučení výrobce. Syntetcké lazury by měly mít minimálně dvě vrsty, olejové z pravidla pouze jednu (dle výrobce).

Nezapomeňte plechovku s barvou před použitím vždy důkladně protřepat nebo promíchat.

 

Ředění barev a čištění pomůcek

Doporučujeme nátěr ředit jen v případě, že to uvádí výrobce. Nadbytečné zředění nátěru může vést ke zhoršeným vlastnostem, rchlé degradaci nátěru a změny odstínu. Na závěr je důležité pomůcky náležitě vyčistit příslušným ředidlem(dle uvedení výrobcem barvy), abyste je mohli znovu použít. Zvláště pokud jste investovali do dražších štětců s přírodním chlupem.

Co se může při práci hodit