Ošetření dřevěné terasy

Nejčastější otázky a odpovědi k ošetření dřevěné podlahy na terase.

Antonín Holan
Antonín Holan

Obsah:

1. Čím natřít dřevěnou podlahu na terase
2. Jaký terasový olej
3. Čím natřít modřínvou tereasu?
4. Jak ošetřit terasu?
5. Jak se starat o dřevěnou terasu?
6. Jak často se netírá dřevěná terasa?
7. Čím umýt dřevěnou podlahu na terase?

1. Čím natřít dřevěnou podlahu na terase?

Údržba terasových prken je jedinečná v tom, že musí odolat vysokému mechanickému, povětrnostnímu i UV zatížení. Vždycky je tedy dobré volit olejové lazury nebo ošetřující oleje, které poskytnou všechny tyto typy ochran.

2. Jaký terasový olej?

Výrobků na trhu je spousty, my ale sázíme na jedničku od značky COLORLAK. Nicméně nabízíme i profi řadu značky Remmers a ověřenou klasiku Osmo.

TERASOIL O1014

TERASOIL je určený k ošetřování tvrdého i měkkého dřeva. Dřevo chrání, konzervuje a regeneruje. Ideální je pro zahradní nábytek, terasy, fasádní obklady, ploty, vnější obložení a sauny.

Remmers Terasový olej eco

Remmers Terasový olej Eco je nátěr na vodní bázi s minimálním množství rozpouštědel. Nátěr chrání dřevo před povětrnostními vlivy. Vytváří protiskluzový povrch. Chrání dřevo před vysoušením a je prodyšný. Certifikovaná zdravotní nezávadnost pro včely. Je připraven k přímému použití, dále se neředí.

Osmo Terasový olej

OSMO Protiskluzový terasový olej pro použití venku. Polomatný konečný nátěr na terasové dřevo nebo jiné dřevěné plochy. Navíc u nás naleznete vzorové sáčky s terasovým olejem v různých odstínech.

Hahn Color Terasový olej

Hahn Color terasový olej zajišťuje kvalitní a dlouhodobé ošetření nového i staršího dřevěného povrchu v exteriéru. Lazura proniká hluboko do dřeva, což zajišťuje ochranu proti působení vody, povětrnostním vlivům a UV záření. Vhodné zejména k renovaci a ošetření dřevěných povrchů.

3. Čím natřít modřínovou terasu?

Tady Vám také rádi doporučíme Terasoil, který je vhodný k ochraně nejen tuzemských dřevin (např. modřín), ale i pro exotické dřeviny (např. teak, mahagon), severoamerické dřeviny (např. red cedar, redwood) a pro thermowood (tepelně upravené dřevo).

4. Jak ošetřit terasu?

Doporučujeme první nátěr provést nejpozději do konce prvního měsíce používání dřevěné terasy.

1. Příprava podkladu

Dřevo musí být čisté a suché. Dřevěné plochy obrousíme a odstraníme brusný prach. Znovu připomínáme, že plochy musí být suché a zbavené vlhkosti!

2. Aplikace nátěru

Nátěr je ideální provést ve dvou vrstvách. Po zaschnutí první vrstvy cca 5hod, je dobré provést druhý nátěr. Nechat proschnout cca 24 hodin a během této doby je důležité vyvarovat se jakémukoliv navlhčení či polití a nenechat terasu zmoknout na dešti.

zdroj: https://www.colorlak.cz/sortiment/detail/terasoil-o1014

5. Jak se starat o dřevěnou terasu?

O terasu se nejlépe postaráte pravidelným olejování, které zabraňuje úplnému nežádoucímu vyschnutí dřeva. TERASOIL odpuzuje vodu a nečistoty. Pro uchování barvy dřeva a jeho ochranu je nezbytné dřevo výrobkem TERASOIL pravidelně ošetřovat. Četnost opakování nátěrů závisí na místě, intenzitě a způsobu používání dřevěného výrobku.

6. Jak často se natírá dřevěná terasa?

Obecně platí, že nátěr dřeva olejem je třeba aplikovat ve chvíli, kdy povrch dřeva zmatní nebo voda přestane zůstávat na povrchu dřeva jako kapky a začne se vpíjet do dřeva.

7. Čím umýt dřevěnou podlahu na terase?

V případě zašednutého dřeva nebo i klasické špíny je ideální použít odšeďovač na dřevo. Odšeďovač odstraňuje špínu, zbavuje dřevo šedi a vrací mu jeho původní barvu. Aplikuje se štětcem, kartáčem nebo rozprašovačem, nechá se 15-30 minut působit a opláchne vodou. Pak už je postup stejný jako při klasickém ošetření terasy. Vybereme olej a aplikujeme jej. 

Přejeme hodně úspěchu!