Jak a čím natřít topení?

Pojďte se s námi podívat na to, jak správně zrenovovat zašlé topení, aby výsledek byl co nejlepší a nejtrvalejší.

Antonín Holan
Antonín Holan

Péče o interiér zahrnuje i důkladnou údržbu topení, aby nepůsobilo nepěkně v jinak krásném prostoru. Renovace nevyžaduje žádné speciální nářadí ani dovednosti jen trochu času, kvalitní barvu a základní vybavení. Následující pokyny vám pomohou zvládnout vše sami, bez chyb a zbytečných nákladů na malíře.

1. Příprava povrchu topení

Nejdůležitější je si dobře připravit natíraný povrch. Pokud je topení v dobrém stavu, můžete povrch pouze zdrsnit, dobře odmastit a je hotovo. Při aplikaci vodou ředitelných barev odmašťujte jarovou vodou, v případě syntetiky použijte benzínový čistič. Když ale najdete místa, kde se barva odlupuje, je vhodné tato místa zbrousit až na kov / plech. Přechody mezi zbroušenými místy a pouze zdrsněným původním nátěrem rozbrušte do ztracena brusným papírem P100-P150. Po obroušení těchto lokálních míst nezapomeňte nanést jako první základovou barvu, ta dorovná nerovnosti a nedovolí případné rzi pronikat do vrchního nátěru.

Jak odstranit starý nátěr z radiátoru?

Může se stát, že topení je v tak špatném stavu, že je potřeba původní nátěr odstranit celý. Samozřejmě si můžete dát tu práci a celý ho obrousit, ale je tu i další varianta a to použití odstraňovače nátěru. Odstraňovač zbaví povrch všech nátěrů, které by mohly způsobovat při aplikaci nové barvy problémy.

Existují odstraňovače nátěrů. Stačí odstraňovač natřít na povrch štětcem a nechat působit, dokud nebudou viditelné „varhánky“ – stará barva se odděluje od povrchu (pozor, nikdy nechte odstraňovač přeschnout a vyhněte se práci na slunci!). Starý nátěr nabobtná a vy ho pak odstraňte pomocí špachtle. Proces opakujte, dokud nebude nátěr zcela pryč. Po každém cyklu odstranění nátěru špachtlí očistěte povrch nitroředidlem C6000 nebo benzínovým čističem. Pokud na povrchu zbyl nějaký nátěr i po opakovaném odstraňování chemickou cestou, nebude způsobovat žádné problémy při aplikaci nových barev.

!!! Pozor na to, když na kovu zůstane stará barva, která je méně agresivní než nově nanášená. Mohlo by se stát, že vám nová barva bude fungovat jako drahý odstraňovač nátěrů.

2. Aplikace nátěru 

Čím natřít radiátory a trubky od topení?

V našem sortimentu najdete barvy určené přímo na topení od výrobce COLORLAK. Máme vodou ředitelnou barvu Aquacol Radiator V2077 v bílém odstínu a syntetickou barvu Radiator S2117 v odstínech bílé a slonové kosti. Rozdíl oproti univerzálním barvám je v přidaných složkách, které oddalují zažloutnutí barvy. Pokud vám tedy zbyla barva na topení, můžete ji použít na dřevo i kov.
Rádi doporučujeme Aquacol Radiator V2077. Tato barva je excelentní, nádherně kryje, je zářivě bílá, nezapáchá, rychle schne a nežloutne! Mnoho firem se k nám pro ni vrací, nejen pro nátěr topení. Navíc je možné ji použít i v exteriéru.

Pokud chcete jít nejjednodušší cestou můžete použít barvu na radiátory ve spreji. Zajistíte si tak hladký jednolitý povrch, bez viditelných tahů štětcem a dostanete se i do těžko dostupných míst. Mějte ale na paměti, že sprej dělá pouze tenkou vrstvu na rozdíl od barev „z plechovky“ a tím se stává méně odolným

Jaké zvolit nářadí? 

K natírání radiátorů je vhodné použít štětec zárohák, který se dostane na hůře přístupná místa. Oceníte jej hlavně u litinových radiátorů. Barvu můžete nanášet také stříkáním. Samotné trubky natírejte kulatým štětcem (cezar Štětec Kul.81101), jejich výhoda je, že se netřepí a neroztahují do stran. Můžete tak dělat delší tahy, kterými se barva lépe slévá. Díky tomu dokážete aplikovat barvu v dostatečně silné vrstvě, která je odolná a na pohled estetická.

Jaký je pracovní postup?

Vodou ředitelné barvy:

Když je povrch připraven, doporučujeme aplikovat základní barvu COLORLAK Aquarex V2115 a nechat ji zaschnout 5 hodin. Tento nátěr srovná případné nerovnosti. Pokud si chcete ušetřit čas můžete tento krok vynechat. Po zaschnutí povrch lehce přebruste brusným papírem P220-320 a aplikujte COLORLAK Aquacol Radiator V2077 ve dvou vrstvách po 8 hodinách.

Syntetické barvy:

Kdo se drží „klasiky“, tak na předem připravený a očištěný radiátor naneseme lokálně nebo celistvě základní barvuSynorex extra S2003 (litinové radiátory) nebo Synorex primer S2000 (plechové radiátory). Po jejich vyzrání můžeme nanést vrchní barvu Radiator S2117.

Použití sprejů:

Pokud chcete použít sprej, tak je potřeba nejprve nanést základní barvu. Tu můžete také použít ve formě spreje. Ideální volbou je Motip Primer nebo Aerosol Art Primer. Než začnete s renovací nezapomeňte zakrýt okolní místa. Sprej by měl mít pokojovou teplotu. Protřepejte plechovku po dobu 2-3 minut a nastříkejte několik tenkých vrstev. Při aplikaci místa křižujte (stříkejte barvu do kříže), abyste dosáhli nejvyšší kryvosti a jednolitosti.

3. Užitečné rady

  1. Nikdy nemíchejte syntetiku a vodu, jinak vám barva nemusí spolehlivě držet!

  2. Nezapomeňte očistit použité nářadí, stačí jej omýt vodou v případě použití barev na vodní bázi, a nebo ředidlem C6000 při použití syntetické barvy, jinak na něm barva zatuhne a můžete je pak rovnou vyhodit.  

  3. Topení je ideální natírat na jaře nebo na podzim. V topné sezóně zvolte vodou ředitelnou barvu u které nevadí, když se topení spustí.