Barva na dřevo vzorníky

Vzorníky barev určených na dřevo.

Bc. Miroslav Válek
Bc. Miroslav Válek

Připravili jsme pro vás přehledný seznam vzorníků barev vhodných na dřevo. Vybrat si můžete z různých typů produktů a poté z preferované značky.

Vzorníky jsou pouze orientační. Pro přesný odstín je potřeba navštívit prodejnu, která má fyzické vzorníky k dispozici.

Tenkovrstvé lazury

Tenkovrstvá lazura je typ nátěrové hmoty používaná k ochraně a zdůraznění povrchu dřeva. Na povrchu vytváří tenkou ochranou vrstu, která umožňuje zachovat přirozený vzhled dřeva s viditelnými lety. Je vhodná do interiéru i exteriéru na zahradní nábytek, ploty, dveře apod.

LUSONOL S 1023

LUXOL Originál

Xyladecor Classic HP 

Xyladecor Protect 2v1

Silnovrstvé lazury

Na rozdíl od tenkovrstvé lazury vytváří silnovrstvá lazura tlustší a odolnější vrstvu. Do této kategorie patří i gelové lazury, které navíc svojí konzistencí usnadňují aplikaci na vertikální povrchy. Tato vrstva částečně zakrývá povrch, což je ideální pro povrchy s vadami nebo nerovnostmi. Silnovrstvá lazura poskytuje silnější ochranu a větší krycí schopnosti, což ji dělá vhodnou pro povrchy, které potřebují větší odolnost vůči povětrnostním vlivům a opotřebení jako sruby, terasy, pergoly a další zahradní stavby.

COLORLAK Profi lazura S 1025

COLORLAK Profi olejová lazura O 1020

Xyladecor Oversol 2v1

Středněvrstvé lazury

Tento druh lazury se snaží kombinovat výhody tenkovrsvé i silnovrstvé lazury. Uchovává si charakteristiky průhlednosti a zachování přirozeného vzhledu povrchu, zatímco také nabízí větší ochranu a krycí schopnosti ve srovnání s tenkovrstvou lazurou. Středněvrstvá lazura může být vhodnou volbou pro ty, kdo chtějí dosáhnout rovnováhy mezi ochranou povrchu a zachováním jeho estetického charakteru.

Xyladecor Extreme

Oleje a vosky

Oleje a vosky jsou speciálním nátěrem na dřevo. Nejen že dřevo chrání a zvýraňují jeho vzhled, ale navíc ho také vyživují zevnitř a podporují tak jeho životnost. Oleje pronikají hluboko do povrchu a podporují přirozenou texturu dřeva. Vosky zas vytváří na povrchu lesklý a zvýraňující efekt.

COLORLAK Terasoil UV O 1014

Xyladecor Ošetřující olej

Xyladecor Tvrdý voskový olej

Lihová mořidla

Lihové mořidlo se využívá pro moření dřeva a jiných porézních materiálů, jako jsou například beton, OSB desky nebo cihly. Tyto speciální směsi jsou dostupné v širokém spektru základních barev, a pokud je potřeba, lze dosáhnout dalších odstínů prostřednictvím míchání těchto barev. Aplikace mořidla se provádí štětcem, houbou nebo válečkem, a to tak, aby se rovnoměrně rozprostřelo ve směru vláken materiálu. Každý následující nátěr přidává k intenzitě barevného odstínu, což umožňuje regulovat konečný vzhled a tmavost.

Syntetické barvy

Syntetická barva vytváří na povrchu jednolitou barevnou vrstvu, která vytvoří ochranou vrstvu a zakryje dřevěný vhled. Výhodou je její odolnost, rychlé schnutí a široká barevná škála.

Alkyton

COLORLAK 1K Polyuretan

COLORLAK Profi okno

COLORLAK Univerzal SU 2013

FORTICOAT Antikorozní rychleschnoucí email 2v1

Dulux Resist gloss

Vodou ředitelné barvy

Vodou ředitelná barva má stejné vlastnosti jako syntetická, ale navíc nezapáchá a je šetrná k životnímu prostředí. 

Dulux Floorpaint

COLORLAK Aquarex V 2115

COLORLAK Colornal mat V 2030

Dulux Rapidry satin matt

Dulux Rapidry Aqua

Balakryl

Barvy ve spreji

Barvy ve spreji na dřevo jsou dobrou alternativou ke klasickým plechovkám. Výhodou je jejich snadná aplikace i na těžko dostupná místa, vytvoření jednolité vrstvy a nulové náklady na příslušenství. Nevýhoda je ve vyšší pořizovací ceně, a nižší odolnosti barvy. Stříkaná vrstva totiž není tak silná, jako aplikovaná štětcem nebo válečkem.

DUPLI - COLOR Aerosol ART

DUPLI - COLOR Aqua lack

DUPLI - COLOR Next

DUPLI - COLOR Platinum

Fly color