Nátěry betonových a minerálních podlah

Jak natřít betonové nebo minerální podlahy? V tomto článku se dozvíte jaké jsou vhodné barvy a jak je aplikovat.

Antonín Holan
Antonín Holan

Obsah:

1. Nátěr podlahy volnočasové dílny nebo sklepa
2. Nátěr podlahy garáže
3. Nátěr podlahy průmyslové dílny nebo haly

Pro nátěr betonových podlah existuje nespočet produktů různých výrobců a vybírání může být peklo. I proto, že musíte vzít v potaz několik důležitých faktorů. V první řadě ale musí podlahy splňovat dvě podmínky:

Za prvé: nová podlaha musí být vyzrálá. To obvykle trvá 3 týdny až měsíc. Pokud je to možné, s nátěrem počkejte.

Za druhé: Vlhkost podkladu by měla být maximálně 15–⁠20 %. Vlhkost totiž narušuje strukturu barvy, což se rychle projeví jejím odlupováním. Jestli máte s vlhkostí problém, podklad odizolujte.

Pokud podmínky splňujete, můžete se pustit do díla. K postupu práce i výběru přípravků vždy přistupujte podle účelu místnosti, níže najdete všechny obvyklé varianty.

1. Nátěr podlahy volnočasové dílny nebo sklepa

Mluvíme o dílně, kterou používáte o víkendech a bez chemických látek, takže nepotřebuje extrémní mechanickou odolnost. Zkrátka „taková ta naše typická zašívárna“ ;). V případě větších nároků na odolnost podlahy pokračujte k nadpisu ‘Nátěr podlahy průmyslové dílny’.

Pro méně náročný nátěr vám můžeme doporučit COLORNAL MAT, který u nás považujeme za nejlepší volbu. Výsledky s ním jsou skvělé a není drahý. Je na vodní bázi, má atest protiskluzovosti, rychle schne a nesmrdí. Práce s ním je tedy příjemná a výsledky jsme pro vás ověřili my i naši spokojení zákazníci.

Jaké vybavení potřebujete pro nátěr podlahy s COLORNALEM

Budete potřebovat následující:

Příprava podlahy

Podlaha musí být suchá a zbavená prachu a všech volných částí betonu. Dílnu zameteme a ideálně i vysajeme.

Penetrační vrstva

Kdo chce jistotu dobrého výsledku, ten nesmí zapomenout na penetraci. Můžete použít klasickou penetraci jako SOKRAT S2802A, EKOPEN nebo jinou s označením S2802A.

Jako penetraci můžete použít i přímo nátěr COLORNAL, stačí ho naředit 1:1 s vodou. Naředěný nátěr se dostane hluboko do podkladu, který „zalepí“ a sjednotí, tak jako klasická penetrace. Tato naředěná vrstva nemusí být na pohled pěkná (a ani nebude), to ale nevadí.

Důležité je, aby byla všude, kde budou finální vrstvy.

Natírání podlahy

Po vyzrání penetrační vrstvy min. 8 h (nechápeme jako po vyschnutí), můžeme nanášet první vrstvu COLORNALU – již neředěného. Začínáme po obvodu místnosti, pak natíráme celou podlahu od zadní části ke dveřím.

TIP: Skvělý nápad je udělat i malé přesahy nátěru na stěnu jako sokl (doporučujeme 5–10 cm), pro lepší údržbu. Díky přesahu se bude dílna lépe vytírat a budete mít jistotu, že si neuděláte na stěnách šmouhy.

Před nanesením druhé vrstvy čekáme 5–6 h (při teplotě vzduchu a podkladu cca 20°C). Naneseme ji pak úplně stejně, jen s nadšením, že nám mizí nedotřené kousky a povrch se sjednocuje v pěknou, jednobarevnou vrstvu.

Po dokončení vyčkejte se stěhováním vybavení dílny alespoň 3 dny, ať máte jistotu, že si nevyzrálou barvu mechanicky nepoškodíte.

2. Nátěr podlahy garáže

Pokud využíváme garáž pouze pro vjezd a výjezd a neděláme zde opravy ani rozsáhlý servis vozu, můžeme vybrat syntetickou barvu IZOBAN (v případě větších nároků na odolnost pokračujte k nadpisu ‘Nátěr podlahy průmyslové dílny’).

Nátěr je velmi oblíbený díky své funkčnosti a saténovému vzhledu. Výrobce ho nabízí v několika odstínech, převážně šedé a modré. Tyto odstíny jsou totiž výborné na údržbu hlavně v zimním období, kdy z auta odpadává sníh a nečistoty, které na tomto povrchu nejsou tolik vidět. Díky zmíněnému saténovému vzhledu se dá pohodlně vytřít. Nátěr odolá i motorovému oleji, takže pokud někde auto prokapává – nevadí.

Jaký vybrat váleček a nářadí pro nátěr s IZOBAN

Potřebujeme to samé jako v případě nátěru podlahy dílny:

Příprava podlahy

Podlaha musí být suchá a zbavená prachu a všech volných částí betonu. Garáž zameteme a ideálně i vysajeme.

Penetrační vrstva

NEpoužíváme klasické penetrace, tady by neměly ideální efekt. Místo toho vezmeme IZOBAN naředěný 1:1 s ředidlem S6005. Takto naředěný nátěr se dostane hluboko do podkladu, který „zalepí“ a sjednotí jako klasická penetrace. Tato vrstva nemusí být na pohled pěkná (a ani nebude). To nevadí, důležité je, aby byla všude, kde budou finální vrstvy.

Natírání podlahy

Po zavadnutí penetrace min. 8 h můžete nanést první vrstvu IZOBANu. Už nemusí být naředěný, ale pokud se vám s hustou barvou špatně pracuje, nařeďte ji podle potřeby. Jen pozor, že ředění snižuje finální tloušťku nátěru, který by měl mít 100 mikronů. To jsou obvykle tři vrstvy –⁠ pentrace a dvě finální vrstvy neředěného nátěru. Malá pomůcka: 1 kg neředěné barvy natřete 7–⁠8 m2 v jedné vrstvě.

Natírat začněte od obvodu garáže, můžete udělat i malé přesahy na stěnu pro lepší údržbu (např. 5–10 cm od spodu svislé zdi, garáž se pak lépe vytírá a neuděláte si u toho šmouhy na neošetřené zdi). Pak pokračujte od zadní části garáže ke vstupu.

Po nanesení první vrstvy počkáme před dalším nátěrem 8 h (v případě teploty vzduchu a podkladu 20°C). Druhou vrstvu nátěru opakujeme úplně stejně, jen s nadšením, že nám mizí nedotřené kousky a povrch se sjednocuje v pěknou, jednobarevnou vrstvu. Barvu pak nechte vyzrát.

Po podlaze můžete chodit asi za 8 h, ale se stěhováním těžkého vybavení do garáže počkejte 72 h. Pokud vaše auto netěsní dobře kapaliny, vyčkejte 3 týdny, aby barva chemicky vyzrála, a byla tak odolná.

3. Nátěr podlahy průmyslové dílny nebo haly

Pokud natíráme průmyslovou podlahu (pod střechou a z minerálních podkladů) s vysokými nároky na mechanickou i chemickou odolnost (VZV, chemikálie atp.), musíme sáhnout po dvousložkových epoxidových nátěrech. Můžeme vám doporučit nátěr, se kterým máme bohaté zkušenosti my i naši zákazníci při přípravě lakoven, autodílen, skladů, průmyslových hal pro tisk a podobně.

Epoxidový nátěr od firmy Baril Steelkote 804 ZFC

Jedná se dvousložkový epoxid s vysokým obsahem sušiny s výhodou natírání ve vysoké tloušťce. Pracuje se s ním následovně:

  1. Připravte natíraný povrch. Musí být suchý, čistý, bez mastnoty a volných částí. Musí být vyzrálý a NEpenetrovaný.
  2. Rozmíchaný Baril ZFC natužte 4:1 s příslušným tužidlem B911 a důkladně smíchejte.
  3. Natuženou směs naředte ředidlem RP5800 do 50 %.
  4. Směs použijte jako penetrační vrstvu a nechte zaschnout 8 h před dalším nátěrem.
  5. Rozmíchaný Baril ZFC natužte 4:1 s příslušným tužidlem B911 a důkladně smíchejte. Tento neředěný materiál poslouží jako druhá vrstva. Neředěný nátěr použijte v případě nanášení válečkem, štětcem či metodou airless. Nechte schnout dalších 8 h.
  6. Opakujte předchozí bod a naneste třetí vrstvu (nejdříve 8 h po druhé při 20°C).

Ředění: pokud to bude nutné, pro válec/štětec použijte max. 10 % ředidla EP5800. 5–⁠10 % při stříkání vzduchovou pistolí s tryskou 2,5 mm (menší trysky nepoužívejte!). Je nutné dodržet zásadu natření 8 m2 z 1 l neředěné směsi pro dostatečnou tloušťku nátěru, který by v jedné vrstvě měl mít 80 mikronů.
Nářadí hned po aplikaci umyjte ředidlem EP5800 nebo C6000.

Barvu vám rádi připravíme. Odstíny mícháme podle RAL Classic v balení 1 l, 2,5 l a 5 l směsi bez ředidla. Cena se liší podle odstínu.

Věříme, že teď už vše hravě zvládnete, Kdybyste přeci jen potřebovali konzultaci nebo specifické požadavky, ozvěte se nám a rádi vám pomůžeme.