Lepidla: jak a čím lepit různé povrchy?

Někdy není lehké se vyznat ve všech různých druzích lepidel, proto se Vám zde pokusíme poradit jaká lepidla zvolit na různé druhy oprav.

Bc. Miroslav Válek
Bc. Miroslav Válek

U lepení musíte dodržet pár základních pravidel. Prvním a tím nejdůležitějším je výběr správného lepidla, což je hlavní téma našeho článku.

Také myslete na to, že by se s lepidly mělo pracovat ideálně v pokojové teplotě (kolem 22 stupňů). Některá lepidla nefungují správně na mastném nebo mokrém povrchu a některá není vhodné aplikovat na slunci. Vždy čtěte a dodržujte návod.

Obecná ideální příprava na lepení:

povrch nejprve důkladně vyčistěte, pak ho odmastěte (použijte benzínový čistič nebo technický líh) a na závěr ho zdrsněte brusným papírem se zrnitostí P320–⁠400.  

Jak lepit dřevo (disperzní lepidla, vteřinová lepidla)

Dřevo je porézní, a proto se lepí dobře. Fungují na něj skoro všechny druhy lepidel, ideální jsou především disperzní lepidla a pro menší plochy vteřinová lepidla.

Disperzní lepidla

Jde o klasická tekutá lepidla na bázi vody, která se zpevňují po jejím odpaření.

Lepené plochy je třeba během doby schnutí lepidla pevně zafixovat (použijte svěrku nebo je něčím zatižte) a hlavně odolejte pokušení zjistit, jestli už to drží a čekejte minimálně dobu uvedenou výrobcem lepidla.

Když se bavím o lepení dřeva, nejlepšího výsledku dosáhnete s disperzním lepidlem, které má delší dobu zasychání (třeba 5 minut), protože takové lepidlo se stihne do dřeva vsáknout. Měkčí dřevo vsákne lepidlo rychleji (třeba smrk a borovice). Tvrdší dřevo (dub, buk, exotika nebo i hoblované dřevo) vstřebávají lepidla o něco hůře, takže můžete vybrat lepidlo s ještě delší dobou zasychání.

I tady platí, že je potřeba dřevo před lepením očistit a zbrousit. Dřevo čerstvě natřené lazurou nebo ošetřené olejem se lepí hůř – tak mu dejte před lepením trochu odpočinku.

Druhy disperzního lepidla:

Lepidla D2 – jsou odolná pouze proti vzdušné vlhkosti. Při kontaktu s vodou se lepidlo rozpustí a spoj povolí. Proto se hodí spíše do domácnosti na chráněná místa, jsou ideální na lepení dřeva a papíru.

Lepidla D3 – tato disperzní lepidla již mají odolnost proti vodě, ale jen při krátkodobém omezeném působení (déšť, čištění).

Lepidla D4 – jsou vhodná na tu nejobtížnější práci i při stálém působení vody (sladké i slané). Lepidlo má nabobtnávající efekt, díky čemuž se dostane do hloubky dřeva a vyplní i drobné nerovnosti v povrchu. Tento efekt můžete urychlit navlhčením natíraných ploch. S lepidlem D4 se dají lepit také kovy nebo některé druhy plastů.

Vteřinová lepidla

Jsou rychlá a velmi univerzální, hodí se pro lepení malých ploch kolem 1 cm2. Kromě dřeva se s nimi dá dobře lepit i většina jiných materiálů (kov, guma, porcelán, sklo, většina plastů), nejsou ale vhodná pro hladké plasty, pěnový polystyren nebo jemnou kůži. Existuje ale i aktivátor vteřinového lepidla, který vám umožní slepit i některé běžně neslepitelné materiály, například molitan.

V zásadě jde o lepidlo vhodné pro drobné opravy nenamáhaných materiálů. Většinou není odolné vůči vodě a především ta řídká a okamžitě schnoucí lepidla toho opravdu moc nevydrží. Hustější vteřinová lepidla, která schnou několik minut, mají o něco lepší odolnost.

Ačkoliv je spoj slepený během chvíle, úplnou pevnost získá po 5 až 20 hodinách, takže tomu dopřejte čas.

Vteřinová lepidla nové generace

Jde o speciální vteřinová lepidla, pro která většina uvedených omezení neplatí. Můžete s nimi lepit i větší plochy, plasty, kůži, koženku, polystyren a další. Je odolné i vůči vlhkosti, neleptá a celkově je mnohem odolnější, přestože je aplikace rychlá. Stačí nanést, spojit a do 30 sekund je hotovo.   

 

Jak lepit kov (kontaktní a dvousložková lepidla)

U lepidel vhodných na kov se setkáme s rozmanitou dobou zpracovatelnosti – což je čas, po který můžete s lepidlem pracovat. Některá zasychají rychle (5 minut), s jinými můžete pracovat klidně hodinu.

Kontaktní lepidla

Jsou úžasně univerzální a slepíte s nimi prakticky vše. Dřevo, kůži, textil, speciálně pro kov jsou ideální. 

Lepidlo naneste na obě lepené plochy a nechte 5–15 minut takzvaně zavadnout – tedy zvětrat. Pak povrchy krátce a silně stlačte k sobě (pokud nepracujete s epoxidem). Někdy stačí pár vteřin a jindy je lepší je zafixovat, podle lepidla. A je hotovo.

Výsledek je mírně až velmi pružný a odolný vůči vodě. Doporučujeme opatrnost při lepení textilií, lepidlo je totiž na bázi rozpouštědel a může se materiálem prosáknout nebo ho naleptat (častý problém u pěny a polystyrenu).

Nejznámější kontaktní lepidlo je Chemopren.

Dvousložková lepidla

Jsou vhodná pro různé materiály, především ty tvrdé a nepružné. Fungují na bázi reakce dvou složek, a proto patří spíše do rukou dospělých.


Epoxidová lepidla – jsou na bázi pryskyřice, jednou složkou je epoxid a druhou tvrdilo. Patří mezi nejsilnější lepidla, ale zároveň jsou také velmi křehká. Proto se vůbec nehodí na namáhané povrchy, které musí čelit pohybu a otřesům.
Pamatujte, že ve spoji musí zůstat minimálně 0,2–0,3 mm silná vrstva lepidla, aby výsledek opravdu držel. Proto se k sobě spoje při lepení nesmí silně tisknout ani upevňovat do svěráků.
Některá epoxidová lepidla je možné i vypalovat, a tím zvýšit jejich pevnost. Existují čirá lepidla i lepidla s kovovou výplní. Můžete také lepit vylévací pryskyřicí, která se dá obarvit. Ale tuhne déle – některá hodinu a některá i pět dní.

Lepidla s plničem – obsahují takzvané tekuté kovy a zvládnou i funkci plniče.

Polyuretanová lepidla – ideální pro lepení kovu s jiným materiálem, nejsou tolik tvrdá a také fungují jako plnič.

Jak lepit plasty

Bohužel ne každý plast jde lepit. Některé zvládne bez problémů i vteřinové lepidlo a jiné plasty neslepíte prostě ničím. Existuje jednoduchá zkouška, jak poznat, jestli jde plast slepit – hoďte ho do vody. Pokud se potopí, tak lepit jde. Pokud plave, máte bohužel neslepitelný plast. Můžete na něj zkusit použít takzvaný aktivátor na plast, který některé typy plastů změní na slepitelné (například PP a PE plasty). Ale bohužel to nefunguje pro všechny plasty.

Jelikož je plastů celá řada a pro každý je vhodné jiné lepidlo, pojďme si je rozdělit do kategorií. Druh konkrétního plastu obvykle zjistíte na štítku výrobce dané věci.

Tvrdé plasty



Také se orientujte podle velikosti lepené plochy. Pro malé plochy bývají vhodná vteřinová lepidla nebo lepidla vytvrzovaná UV zářením. Při lepení větších ploch je to spíš na montážní lepidla.

Měkké plasty



Tak přejeme, ať to drží!