Jaké jsou vhodné nátěry pro děti?

Jak zrenovovat nábytek určený pro děti? V tomto článku se dozvíte jaké jsou vhodné barvy a jak je aplikovat.

Antonín Holan
Antonín Holan

Obsah:

1. Jak vybrat bezpečný nátěr pro dítě?
2. Jak nahradit impregnační nátěr?
3. Jak s barvami správně pracovat?

Menší děti jsou experty na opackávání a ožužlávání všeho kolem sebe – nábytku, hraček i různých běžných předmětů. A proto když se rozhodnete některý z nich renovovat, nátěr by rozhodně měl být pro děti vhodný. Což neplatí zdaleka o všech.
Barvy i laky, u kterých hrozí, že se střetnou s dětským objevitelským duchem, by vždy měly splňovat normu ČSN-EN 71-3. Tak budete mít jistotu, že dítěti neublíží ani v případě intenzivního ocucávání. Informaci o splnění této bezpečnostní normy najdete v popisu výrobku, který je obvykle také viditelně označený obrázkem dětského obličeje nebo hračky.
A teď si řekneme i vše ostatní, co se vám bude k natírání v dětské domácnosti hodit.

1. Jak vybrat bezpečný nátěr pro dítě?

Hračky a nábytek pro dětský pokoj bývají často vyrobeny ze dřeva s vrchním nátěrem. To kvůli pěknému vzhledu, snadné údržbě a umývání. Pod běžný nátěr se obvykle dává impregnační vrstva, ale v případě dětského nábytku je potřeba ji vynechat. Impregnační nátěr totiž téměř vždy obsahuje nevhodné látky, které by v žádném případě neměly přijít do kontaktu s dětmi. To platí i pro většinu syntetických a vodou ředitelných barev.
Pamatujte, že ani ekologická, vodou ředitelná barva nemusí být automaticky vhodná pro domácnost s dětmi.
Jako ideální nátěry splňující potřebné zdravotní normy můžeme doporučit: COLORNAL, Balakryl Uni, Profi olejová lazura O1020 a Profi lazura S1025.

My doporučujeme COLORNAL. Je vodou ředitelný, nezapáchá, výborně kryje a má univerzální použití.

2. Jak nahradit impregnační nátěr?

Místo impregnační vrstvy použijte rovnou vybranou barvu nebo lak, jen ve více rozředěné formě. Po aplikaci řidší barvy se nadzdvihnou volná vlákna dřeva, která je potřeba velmi důkladně obrousit. Vlákna se zapustí do hloubky dřeva, které se díky tomu zpevní.
Broušení musí být maximálně pečlivé. Je naprosto zásadní, aby na povrchu nezůstala žádná (ani ta nejmenší) tříska, ostrá hrana nebo naštípnuté či rozříznuté dřevo. Jedině tak je možné zabránit zranění dítěte.
Po kontrole bezpečnosti přijde na řadu vrstva barvy či laku v nerozředěné formě.

Pro broušení doporučujeme Rotolo o hrubosti P120, pro jemnější broušení P240 a finální odstranění veškerých nedokonalostí P600. A nebo lze použít brusnou houbičku fine.

Pro jednolitou vrstvu laku doporučujeme použít váleček, tím aplikujte ale pouze vodouředitelné barvy jako Balakryl a nebo COLORNAL .

3. Jak s barvami správně pracovat?

Plechovku s nátěrem neprotřepávejte, dostal by se do ní vzduch, což je nežádoucí. Napěněná barva může na povrchu natíraného předmětu tvořit nevzhledné vzduchové bublinky a to jistě nechcete.
Pokud natíráte předměty určené do interiéru, stačí dvě vrstvy nátěru. Pro venkovní použití musí být tři. Mezi jednotlivými nátěry povrch vždy co nejjemněji přebruste, ideálně molitanem Rotolo P600. Díky tomu bude nátěr daleko hladší a lépe přilne.
Při použití vodou ředitelných barev si pořiďte štětec s delším vlasem, vhodné jsou ty s umělým vláknem. Tento druh nátěrů je potřeba nanášet ve vyšší vrstvě, což vám právě takový štětec usnadní. Na promíchání barev je ideální použít dřevěné míchátko.
Pro syntetické nátěry je naopak nejlepší štětec s kratší a pevnější štětinou, která barvu takzvaně prořezává, a tím umožňuje lepší a rychlejší slití.
Pro natírání větší plochy ideálně sáhněte po válečku s molitanem uvnitř. Perfektně nasákne barvu a jeho speciální potah s tvrdšími mini chloupky propíchá případné vzduchové bublinky. Výsledek určitě splní vaše očekávání, plocha bude pěkná a dokonale hladká.

Pokud pro nátěr zvolíte lazuru, tak ji aplikujte pouze štětcem.

Zkuste nejoblíbenější volbu rodičů – COLORNAL

Z doporučených nátěrů pro děti bychom vám speciálně doporučili COLORNAL. COLORNAL si zakládá na tom, aby jeho výrobky byly maximálně přátelské jak k životnímu prostředí, tak k dětem i dospělým.
Barvy COLORNAL mají navíc atest pro přímý styk s potravinami. Proto s nimi můžete natírat klidně i dětské nádobí. Mezi rodiči patří mezi nejoblíbenější barvy pro děti, vyzkoušejte ho na kovové hračky, dětský dřevěný nábytek, kuchyňky, domečky a cokoliv, co chcete mít zase jako nové a navíc i zcela bezpečné.