Jak se zbavit plísně na zdi?

V tomto článku Vám poradíme jak účinně bojovat s plísní a jak od základu opravit plesnivou zeď.

Antonín Holan
Antonín Holan

Obsah:

1. Jak vypadá plíseň na zdi?
2. Proč se dělá plíseň na zdi? 
3. Jak odstranit plíseň na zdi od základu?
4. Co funguje na plíseň?
5. Jak se zbavit plísně na zdi bez chemie? 

Blíží se podzim a sním spojená vlhkost v interiérech a kde je vlhkost, tam je plíseň. Nekonečný boj čističů proti plísni, které ji jen vybělí, nebo zlikvidují povrchově. Nakonec pak člověk usíná v místnostech, kde je nejen nesnesitelný zápach z čističů, ale ještě ke všemu stále plíseň, kterou dýchá.

1. Jak vypadá plíseň na zdi?

zdroj: Plíseň na zdi, cyan.cz/poradna/jak-se-zbavit-plisne-na-zdi-detail-12375

Plíseň na zdi se projevuje žlutými, zelenými až šedočernými fleky nebo mapami. Které se postupně rozšiřují až do velkých ploch. Často ji najdeme v rozích nebo spárách koupelny a kuchyně. Plíseň může také prozradit zatuchlý zápach.

2. Proč se dělá plíseň na zdi?

Důležité je říci, že plísně se nikdy nejde zbavit, dokud nebudou odstraněny příčiny vzniku plísně. Tou hlavní příčinou je vlhkost, která vytváří ideální prostředí pro vytvoření a růst plísně.

Proč máme doma vlhko?

  • Málo větráme zejména v koupelně, věšíme mokré prádlo v pokoji bez otevřených oken.
  • Často za vlhkost také mohou špatně seřízená okna, nebo dokonce špatně namontována nebo zvolená.
  • Nezateplený dům.
  • Tepelné mosty, které způsobují kondenzaci vody na stěnách.

Prevence je, že se všech těchto spouštěčů zbavíme. Bohužel ne vždy je to možné a mnohdy je to velmi nákladné.

3. Jak odstranit plíseň na zdi od základu?

aneb jak vymalovat plesnivou zeď

  1. Nejlepší je zbavit se všech starých nátěrů, zejména pak všech omyvatelných typů. Doporučujeme je důkladně oškrábat a stěny penetrovat (S2802 EKOLAK, EKOPEN). V případě, kdy je stěna napadená plísní, je dobré použít pro vlastní bezpečnost zdraví, respirátor a rukavice.
  2. Plíseň je potřeba před škrábáním navlhčit, buď lehce tekoucí vodou od shora dolů, nebo rozprašovačem, vyhneme se tak, jejímu rozvíření po místnosti.
  3. Poté aplikujeme penetraci. Nechte penetraci vyzrát nejméně 6 hodin, poté můžete zdi vyrovnat štukem nebo stěrkou. Po zarovnání stěn ideálně znovu penetrujte. V případě, kdy se štukovalo, nechte tuto směs vyzrát nejméně 14 dní. Štuk totiž obsahuje vápno a může tak poškodit další souvislost v aplikovaných vrstvách.
  4. Po vyzrání všech vrstev, můžeme aplikovat barvu. Jako výbornou funkční prevenci použijte Prointeriér TERMO. Barva obsahuje mikroskopické „duté kuličky“, které odráží teplo a fyzicky zvýší teplotu stěn, tím vytváří nepříznivé podmínky pro růst plísně. TERMO se používá k vnitřním nátěrům stěn pro zvýšení povrchové teploty, např. na plochách, které vlivem kondenzace vlhnou. Navíc jako benefit zvyšuje teplotu v místnosti a tím ušetříme nějakou tu korunu za vytápění, tedy za předpokladu, že TERMO použijeme na všech stěnách. Barva je připravená ihned k nátěru po jejím rozmíchání. Je plně paropropustná a lze ji přetírat dalšími barvami (disperze, akryláty, vinyl*) a stále si zachová své vlastnosti termoreflexe. V případě napadených rohů, doporučujeme natřít obě stěny, nebo alespoň lokálně s přesahem 2 metrů od místa výskytu plísně.

    Omyvatelné barvy mohou snížit paropropustnost TERMA. Vinylovým nátěrům se zkuste vyvarovat v místnostech, kde je výskyt plísně.

  5. Pokud se chceme „pojistit“ proti výskytu plísni, použijte spolu s PROINTERIÉR TERMO chytrou houbu BIOREPEL. S touto kombinací máme nejvíce pozitivních zpětných vazeb v řádu několika let. I tak je nutné si uvědomit, že jsou to pouze prevence a řeší problém například s tepelnými mosty jen částečně. Jedná se ale o jednoduché a cenově dostupné řešení bez stavebních a hrubých zásahů.

    Pokud plánujete použít chytrou houbu Bio repel penetrujte zeď pouze penetrací S2802, penetrace EKOPEN totiž obsahuje fungicidní složku, která by houbu mohla poškodit nebo dokonce zcela usmrtit.

4. Co funguje na plíseň?

V nabídce máme několik produktů, které fungují jako efektivní prevence proti plísni. Máme s nimi vlastní zkušenosti a zpětné vazby desítek zákazníků.

Prointeriér TERMO

Malířský nátěr, který odráží teplo a brání úniku tepla do podkladu. Výrazně redukuje tepelné mosty a brání srážení vlhkosti na stěnách. Zabraňuje růstu plísní, přitom zachovává prodyšnost podkladu, kdy zdivo stále dýchá. Zvyšuje tepelnou stabilitu objektu a snižuje náklady na topení. Je vhodný pro izolaci stropů pod plochými střechami nebo chladnými půdami.

Hetline San active

Nátěr určený k preventivní ošetření míst, které mají sklony k plesnivění. Barva obsahuje biocidní složku, která účinně chrání před vznikem plísní. Barva je paropropustná, vysoce kryvá a odolná. Vyznačuje se svojí vysokou bělostí 95% MgO a matným vzhledem. Je vhodná i na sanitační omítky.

Bio repel

Chytrá houba, která se živí plísní na zdi. V průběhu 6-12 měsíců je schopna plíseň zcela zkonzumovat. Jakmile je plíseň zlikvidovaná, houba odumírá. Trvá několik týdnů, než začne efektivně působit, ale zato je její účinek dlouhodobý a opravdu účinný.

Fungisan

Fungisan je přípravek na zdivo, který působí jako prevence proti plísním, bakteriím a řasám

Fungispray

Fungispray je dezinfekční přípravek určení k okamžité likvidaci plísní, bakterií a virů.

Sada pro opravu plesnivé zdi

Připravili jsme pro Vás výhodnou sadu, která obsahuje Prointeriér TERMO 4 kg + Fungisan 0,5l a navíc ZDARMA dárek 2 ks respirátoru.

5. Jak se zbavit plísně na zdi bez chemie?

Bio repel

Náš oblíbený ověřený a biologický způsob, pro dlouhodobou likvidaci plísně.

Doufáme, že Vám naše rady pomohou v boji s plísní.